petek, 29. marec 2013

Zajtrk - palačinke z bananami (brez glutena)

 
Ne še velikonočni zajtrk, ampak tudi ne tak za vsak dan. Malo poseben, tak, da ti polepša dan. Čeprav gre za čisto preprost recept, si ga je vredno zapomniti: eno jajce, 5 žlic koruznega škroba, 3 žlice bele polente, ščep soli in malo sladkorja, riževo mleko. Zmešamo v maso za palačinke, zlijemo na ponev in nanje naložimo še koščke banan, ki se zalepijo na še mokro testo. Ko vse skupaj obrnemo, se ti koščki malo zapečejo, kar da palačinkam še posebej dober okus. Še malo cimeta, lahko tudi medu, če ste bolj sladkosnedi, pa dober tek!

Simpatična embalaža za špagete

Pinned Image
Via Pintarest

torek, 26. marec 2013

Slani mafini iz polente in brokolija

Skuhamo polento na mleku ali vodi, ne pozabimo soliti (jaz sem se spomnila šele čisto na koncu;) in jo nadevamo v namaščen pekač za mafine. Vsako odprtino do polovice napolnimo s polento, nato pa vanjo potunkamo na pari skuhano ali podušeno glavico brokolija. Po potrebi dodamo še malo polente - do roba pekača (za razliko od klasičnih mafinov se namreč ta ne bo nič dvignila in dobila kapice).
Zmečkan prt again;)

Pečemo na 180 stopinj 20 minut do pol ure (odvisno, kako zapečeno hočete imete). Po želji lahko poleg brokolija v sredico vsakega mafina dodate še košček kakšnega sira.

Počakamo, da se malo ohladi, nato pa previdno in s pomočjo žlice mafine prestavimo na krožnik in jih ponudimo s kakšno omako - pri nas je bila paradižnikova, zraven pa smo jedli še ribo.

ponedeljek, 25. marec 2013

Objem za mame

Pinned Image
Via Pinterest.
Za materinski dan ji lahko kupite bonboniero ali rožico. Naberete šopek zvončkov, spečete piškote, mafine ali tortico. Ji napišete pismo, čestitko ali ji kaj narišete, tudi če ste že veliki. Jo peljete na sprehod, povabite v gledališče, kino, na gosti sok s smetano, na katerega je ona tokrat peljala vas. Lahko pa tudi namesto nje odnesete smeti, pomijete posodo, obesite perilo in posesate stanovanje. Ne glede na to, kaj boste vaši mami na ta dan podarili ali s čim ji boste polepšali dan, pa jo ne pozabite tesno objeti.
Pinned Image
Via Pinterest

Za lepši začetek tedna #4

Pinned Image
Via Pintarest

Kaj je naše poslanstvo? Včasih je tako preprosto: recimo, ko je ravno materinski dan - biti mama, ljubeč človek, imeti rad, vohati pomladanski zrak, se zaljubljati. Spet drugič pa nas, ko nam je težko, prešine, da sploh ne vemo točno, zakaj smo na svetu. Nimamo vedno blizu koga za objem. Takrat se spomnite na tole misel, ker je še vedno pomembno, da se trudimo delati lepo in dobro. Da si to želimo in da v tem vztrajamo. Delati lepo. Meni se to zdi čudovito poslanstvo.  

sobota, 23. marec 2013

O bananinem mleku, zmečkanih prtih in fotografijii

Bananino mleko? Je to mleko iz banan, tako kot napitku iz mandljev rečemo mandljevo mleko ali napitku iz soje sojino mleko? V bistvu je to pijača mojega otroštva, tako preprosta, pa tako dobra. Odlična. Banana zmiksana z mlekom. Bananin šejk, ki smo mu vedno rekli bananino mleko. Zakaj, ne vem.
 
Recepta ne potrebujete, potrebujete le dve sestavini: banane in skodelico kakršnega koli mleka: kravjega, riževega, mandljevega, kokosovega. Zmiksate in po želju dodate še tretjo sestavino: malo žličko cimeta ali kakava.
 
Hitro narejeno, iz rumenih banan pa še rumena orhideja je bila na mizi, zato sem se na hitro spomnila, da ga poslikam in objavim na blogu, da mu dodam nekaj lepega in rumenega. Na mizi je bilo vse skupaj videti super, na ekrančku fotoparata tudi ni bilo tako slabo.
Kar nekajkrat sem škljocnila iz različnih strani, od blizu pa od malo bolj daleč. "Vsaj ena fotografija bi že v redu," sem si mislila. Ampak naslednji dan, ko sem bananino mleko že zdavnaj spila in ko sem fotografija naložila na računalnik, na njih nisem opazila cvetočih orhidej ali slastnega napitka. Ne, moje oko se je zapičilo direktno na gube na prtu.
 
Prt je manjši od cele mize, zato se, ko po njem premikaš vazo pa krožnike in vse ostalo, malo premakne in s tem tudi zmečka. Naguba. Poleg tega pa se na njem poznajo tudi gube pregibov tam, kjer je bil zložen. S prostim očesom na mizi vse skupaj sploh ne moti, na fotografijah pa izgleda grozno.
 
Najprej fotk sploh nisem namrevala objaviti, potem pa sem se odločila, da to vseeno naredim, čeprav niso popolne. Ker se sedaj vsakič, ko vidim popolno fotko na drugih blogih sprašujem, kakšne priprave vse je zahtevala postavitev scene, koliko truda, iskanje prave svetlobe. Dobra fotografija pač ni le pritisk na gumb.
 
Ampak nisem prav potrpežljiva, sploh kadar je na mizi nekaj dobrega, kar bi rada čim prej pojedla ali popila. Takrat se mi ne da ukvarjati s fotografijo, zato so fotke take, kot so. Morda se bodo komu zdele grozne, morda pa bo kdo z olajšanjem zavzdihnil: "Vsaj še nekdo, ki ima malo zmečkan prt in pri katerem doma ni vse popolno."
 
Kljub vsemu pa moram priznati, da sem prt pred fotkanjem celo stresla, saj je bilo na njem nekaj drobtin od zajtrka;)
 
In kljub vsemu napisanemu bom vesela kakšnega nasveta ali trika za dobro fotografijo. Ker vedno občudujem tiste, ki znanjo z njo pričarati nekaj lepega. Pa firbec me matra, če ste, ko ste prvič pogledali fotke in še niste prebrali zapisanega, opazile grozno zmečkanost prta ali ne. Ampak saj vem, omenila sem jo že v naslovu, tako da ste jo najbrž opazili;)
 
Na grozne fotke čim prej pozabite in si privoščite kaj lepega. Recimo sprehod ali kozarec bananinega napitka.
 
Pa lep vikend!
 

sreda, 20. marec 2013

Pomlad, pomlad!

<3 Yellow Tulip Field by mstoy, via Flickr
Via Pinterest.

Ignorirajte tistih nekaj zaplat snega, ki so še ostale, in ujamite z očmi raje kakšen sončni žarek. Počasi, počasi se prebuja narava, pod snegom se skrivajo cvetoče mačice, trobentice, tulipani in narcise pa so že pokukali iz zemlje. Še malo, še malo in tukaj bo čisto zares pomlad.
I just decided this is my favorite flower. Yellow Ranunculus.
Via Pinterest.
Do takrat pa vam pošiljam nekaj sončno rumenih rožic - za praznovanje prvega dne pomladi!
Beautiful yellow tulips (1) From: Garden Photo World, please visit
Via Pinterest.

torek, 19. marec 2013

Kako se imenujejo te cvetlice?

Pinned Image
Via Pinterest



Povsod jih videvam in vedno znova me navdušijo. Rumeni cofki sem jih poimenovala začasno, ker ne vem, kako se jim v resnici reče. V angleščini pod slikami vedno piše samo yellow flowers, na slovenskih straneh pa jih sploh ne najdem. Morda kdo ve, kako se imenujejo te fotogenične cvetlice?
Pinned Image
Via Pinterest

ponedeljek, 18. marec 2013

Za lepši začetek tedna #3


Pinned Image
Via Pintarest
Spet je ponedeljek in spet je treba iz vikenda na kavču ob gledanju najljubših serij, kuhanja dolgih kosil in prijetne družbe, stopiti v nov teden, poln obveznosti. Spet me čaka en naporen teden, ampak sem se med vikendom spočila, nabrala dovolj energije, naužila celo malo sonca, tako da teden začenjam optimistično. Vse bo še v redu, every little thing is gonna be alright ...

petek, 15. marec 2013

Še malo sive in rumene (T design)

Sun Arrowhead Necklace
Že zadnjič sem pisala o prelepi kombinaciji sive in rumene ter vam na ogled postavila kar nekaj različnih predmetov, ki so me očarali s svojo barvno kombinacijo. Danes pa sem odkrila avstralsko oblikovalko Tania Gnecchi Ruscone (ime se sicer sliši bolj italijansko), ki ustvarja nakit pod znamko T design. Nakit je zelo minimalističen, a hkrati zanimiv, predvsem pa raznih barv, ki pa sploh niso kričeče, ampak umirjene. Še posebej so mi všeč njene verižice - na preprosto belo vrvico niza različne, ročno izdelane 'koralde', pisanih barv. Po eni strani so simetrično uravnotežene po številu, poživljajo pa jih neenakomerno nanizane barvne kombinacije. 

Za vas sem izbrala dve sivo-rumeni lepotici. Zgornja verižica je zelo rumena, kar mi je všeč, le ne morem se odločiti, če mi ugaja tudi oblika nanizanih 'korald'. Spodnja verižica pa je preprosto ... preprosto popolna.
Snow Bubble Necklace

sreda, 13. marec 2013

VEGANSKA LIMONINA KREMA


 
Nekaj osvežujočega ... Rumenega. Poživljajočega. Neke vrste limone curd, samo da je brez masla ali smetane. Brez jajc. 
   
Malo manj poetično bi lahko sladici preprosto rekli limonin puding;) Ne le zaradi videza (o, a si vanilijev puding skuhala?), ampak tudi zaradi nekaj žlic koruznega škroba, ki ga vsebuje. Nikakor pa se s pudingom ne more primerjati po okusu in strukturi. Vam povem, z vsako žlico limonine kreme si v mislih bližje poletju, saj je sveža in lahka. Omamna.
 
Sladica, ki ni zares sladka, čeprav je v njej tudi kar precej sladkorja. In nekaj vanilije. In ... limone, seveda. Oziroma limonin sok, ki ga zmešate z nekaj žlicami sladkorja in vanj nastrgate še vanilijev strok in limonino lupinic, če imate ekološke limone. Količine so po okusu.
 
Na sok ene limone dodate približno 4 žlice koruznega škroba. Najbolje je, da se ravnate kar po navodilih na vrečki. In če ste občutljvi na gluten, pazite, katerega izberete, ker nekateri lahko vsebujejo sledi glutena.
 
Zmešate in zakuhate v vrelo mleko, npr. riževo. Mešate, mešate. Tako preprosto, kot da bi kuhali puding, le da je boljše. In da se kuha dlje, približno 5 minut oziroma dokler se ne zgosti dovolj. Če želite bolj redko kremo, jo kuhajte manj časa.  
Potem pa - v skodelice z njo. Logično, da oplaknjene z mrzlo vodo, ker so nas tako učili že, ko smo bili tako majhni, da smo komajda videli čez pult. In ko smo le mešali sladkor in prašek za puding z mlekom, mama pa ga je nato skuhala do konca. Čas pudinga z malinovcem. Otroštvo.
 
Veliki in odrasli imamo raje malo manj sladko. Kislo-sladko. Saj veste, TISTI limonin okus. The okus poletne pite. Seveda lahko s kremo napolnite tudi krhko testo ali jo uporabite kako drugače ... Recimo takoj in z užitkom pojeste;) 

torek, 12. marec 2013

Rumena in ptički za gregorjevo in pomlad

Pinned Image
Via Pinterest.

Še malo, še čisto malo, pa bo žvrgolenje ptičkov dokončno prepodilo mraz in sneg in prineslo pomlad. Narava se že prebuja, ptički se ženijo, mi pa smo vsak dan bolj neučakani, kdaj bo končno konec zime. Da ga bomo lažje dočakali, sem skupaj zbrala nekaj predmetov, ki s svojo rumeno barvo prinašajo veselje, z motivom ptic pa pomlad.
Pinned Image
Via Pinterest.


Recimo tiste rumene tapete čisto zgoraj bi dala v predsobo ali na hodnik, ker so ti ponavadi hladni. Morali pa bi biti topli, da te objamejo z rumeno in pomladjo, ko prideš domov.

Pinned Image
Via Pinterest.
Na stene bi dala ilustarcije oziroma akvarel, na katerem iz barvne lise z nekaj črtami nastane simpatičen ptič. Rada imam minimalistične in duhovite risbe. Tale zgoraj je že taka. Zabavna, da ti polepša dan prav vsakič, ko jo pogledaš.
Yellow Bird - Modern Wood Bird, Yellow Warbler
Vir.

Potem so tu vsi ti drobni predmeti. Lahko samo za okras, kot tale lesen ptiček zgoraj. Preprost, a lep. Lahko je igrača, lahko pa samo stoji na okenski polici in čaka pomlad.
Pinned Image
Via Pinterest.

Nekaj podobnega čaka tudi ta vaza s ptičkom. Manjka ji sveže cvetje. Čaka na konec zime, na šopek narcis ali rumenih tulipanov. Na pomlad.
Viri: blazina na levi, skodelica, blazina na desni.
 Do takrat bomo morali še malo počakati. Sedeli bomo na kavču in da nam bo vsaj malo lažje, bomo glavo naslonili na blazino. Mehko bo, udobno. Pogreli se bomo s skodelico čaja. Zaprli oči in si predstavljali, da je že toplo, slišali bomo ptiče zunaj. Sanjali bomo, da je pomlad že tu.

Image of Yellow and Blue Bird Cushion (large)
Vir.
In čisto na koncu še tako lep krožnik, da ga ne bi imela le za pomlad, ampak za čisto vse letne čase.
Yellow Birds Plate  anthropologie
Via Pinterest.

ponedeljek, 11. marec 2013

Za lepši začetek tedna #2

Pinned Image
Via Pinterest
Spet je ponedeljek in spet je čas za misel, ki nam bo dala misliti:)

Ker nas včasih obveznosti stisnejo. Skrbi nas za prihodnost, ali bomo zmogli vse, kar smo si zadali. Plus še vse tisto, kar je prišlo nenapovedano. Vedno kaj pride še vmes, sploh takrat, ko smo že tako ali tako prezaposleni. Ko smo pod stresom, zvečer težko zaspimo, saj razmišljamo, kaj naj naredimo, kako naj se lotimo problemov, da nam bo uspelo. Takrat, ko je najbolj naporno, se spominte tegale izreka zgoraj, vzemite si vsaj 15 minut, stecite na travnik pred blokom ali na vrt pred hišo in globoko zadihajte. Potem pa pogumno naprej, v nove zmage.

Lep začetek tedna in vse dni potem!

nedelja, 10. marec 2013

Ocena brez glutena: Schärovi toast krekerji

Ime izdelka: Brezglutenski toast krekerj
(Fette Croccanti, Knusperbrot)
Proizvajalec: Schär
Količina: 150 g
Cena: 2,10 €
Sestavine: riževa moka, koruzna moka, sladkor, sol. Lahko vsebuje sledi soje.
Oznake: brez glutena, brez pšenice, brez laktoze,  brez barvil in konzervansov, brez hidrogeniranih maščob
 
Opis: Čeprav naj bi šlo za krekerje, tako po videzu kot po okusu bolj spomnijajo na prepečenec. Kupila sem jih kot prigrizek za hitro malico, a nato ugotovila, da so sami brez vsega dokaj neokusni. Okus malo spominja na okrogle koruzne vaflje, le da je bolj blag in manj slan - koruzni vaflji so boljši. Po strukturi res spominjajo na prepečenec in kar malo preveč hrskajo pod zobmi, če pa jih namažeš s kakšnim namazom, se po določenem času zmehčajo, a so mi bili takšni še manj všeč. Namazane je zato treba pojesti takoj, so pa takšni seveda okusnejši kot brez vsega. 

 
OCENA (v oklepaju so zapisane možne ocene)
cena (poceni/sprejemljivo/drago/predrago): sprejemljiva a glede na okus drago 

sestavine (nekvalitetne/sprejemljive/kvalitetne/zelo kvalitetne): 
sprejemljive, ker so brez umetnih dodatkov ter skoraj brez sladkorja in maščob, a  tudi brez česar koli drugega kvalitetnega - naš organizem od njih dobi le nekaj energije
 
okus (zanič/brez okusa/z malo okusa/sprejemljivo/okusno/zelo okusno):
malo okusa do sprejemljivo 

Ocena je seveda osebna in subjektivna, v komentarjih ali na mailu coprnije@gmail.com pa bi z veseljm prebrala tudi vaše mnenje o izdelku, pa tudi predloge, katere izdelke naj še ocenim. 

sobota, 9. marec 2013

30 dni veganstva





Nisem veganka, a pogosto pripravljam vegansko hrano. Mleka in mlečnih izdelkov iz zdravstvenih razlogov tako ali tako  skoraj ne uživam, sadje in zelenjavo pa imam zelo rada, zato se pogosto znajdeta na mojem jedilniku.  Čeprav se v brezglutenskem prehranjevanju že kar znajdem in ničesar ne pogrešam zelo, pa včasih kljub temu predstavlja dovolj veliko omejitev, da se nočem še dodatno omejevati.
 

Ponavadi tako ali tako rečem, da jem vse, čeprav to seveda ni res. Ne gre toliko za to, kaj jem, ampak kako kvalitetne so sestavine. Verjamem namreč, da hrana ni le nekaj, kar nas nasiti, ampak nam daje tudi energijo, vitamine, zdravje. Si tisto, kar ješ, pravi znan pregovor, s katerim bi se zelo strinjala. Mastna, nezdrava hrana z veliko sladkorja in škroba nas dela brezvoljne, lenobne, medtem ko nas sadni smoothie ali solata poživi.



Nedavne afere s konjskim mesom dirkalnih konjev, ki so se znašli v mesnih lazanjah iz 'govejega' mesa, nam vsem skupaj dajejo misliti. Ne le o tem, kaj jemo, temveč tudi o tem, kakšen je naš odnos do živali. Ni problem le, da se dirkalni konji znajdejo v prehrani, čeprav se ne bi smeli, problem je, da jih sploh izkoriščamo za dirke in kaj vse morajo pojesti v ta namen. Podobno je s kravami, ki jim že preventivno dajejo antibiotike in ostala zdravila, piščanci, pujsi, z vsemi tistimi živalmi, s katerimi se prehranjuje veliko ljudi.


 
Prav nič drugače pa ni s sadjem in zelenjavo, ki zori v kamionih in raste v rastlinjakih, brez sonca, pod umetnimi lučmi. Pred škodljivci ga varujejo s pesticidi, škropivi, dodajajo mu umetna gnojila, da bi bilo večje, da gensko spremenjenih semen sploh ne omenjam. Vprašamo se lahko, koliko vitaminov in ostalih zdravih sestavin tako sadje ali zelenjava sploh še vsebuje.

Vegetarijanstvo in veganstvo se mi zdita pomembna predvsem s tega vidika. Da se vprašamo, o našem odnosu do hrane, naj bo živalskega ali rastlinskega izvora. Kaj jemo, od kod je naša hrana prišla na krožnike, koliko kilometrov je prepotovala in kako so jo gojili. Da se prehranjujmo ozaveščeno in zdravo.
 
Sign-up for the 30 Day Vegan Easy Challenge now!

Zato pozdravljam 30-dnevni veganski izziv (30 day Vegan Easy Challenge)! Kot pove že njegovo ime, gre za en mesec veganskega prehranjevanja. Morda se vam sliši malo ali pa se vam zdi, da 30 dni drugačnega prehranjevanja ničesar ne spremeni, a ni res. Če se odločite za izziv, boste morali namreč bolj pozorno brati sestavine na izdelkih in ugotovili boste, da ne vsebujejo le mnogo neveganskega, ampak še več nezdravega in nekoristnega za naš organizem.
 
 Gre torej predvsem za izziv, ki nas sili, da razmišljamo o hrani, o tem, kar jemo. Da spremenimo svoje prehranjevalne navade na bolje. To pa je vedno dobrodošlo. 
 
Izziv se začne jutri, v nedeljo, 10. marca. Če se želite potegovati za nagrade, se lahko prijavite tukaj.
 
 Se mu boste pridružili?
 
 
(vse fotografije so z veganeasy.org)

petek, 8. marec 2013

Rumeno cvetijo forzicije (v vazi;)


Prva uganka na tem blogu je bila kar malo pretežka, medtem ko je bila druga pred nekaj dnevi popolnoma prelahka. Kje že v začetku marca cvetijo forzicije? Doma v vazi, na mizi, lepo rumene so, čeprav sem vejice nalomila še, ko so bile pod snegom in imele še trdno zaprte popke. Na toplem so se razprli in zacveteli ter nam tako prinesli pomlad.

No, ja, pomlad ... Obtožili so me, da je fotka forzicij v fazi malo turobna in jesenska, ampak zato niso krive forzicije, ki v resnici izgledajo zelo pomladansko, ampak jaz, ki ne znam dobro fotkati ...:) 
Marčevsko branjeForzicije pa cvetijo tudi v poeziji Veronike Dintinjana. Ne v vazi, ampak na grmu in ne cvetijo, ampak gorijo. Rumeno gorijo. Zbirka Rumeno gori grm forzicij je dobila nagrado za najboljši prvenec leta 2008, ki si jo je zagotovo zaslužila. Ko sem razmišljala o rumeni in o forzicijah, sem se zopet spomnila nanjo in jo tako vsak dan pred spanjem malo prebiram. Lepa je. Tule je ena pesem še za vse vas. Za 8. marec pa tudi kar tako. Za vonj po pomladi ...


Blizu mestnih vrat

Ona druga Veronika gre ven
z mošnjičkom, polnim sestercev.

Jutro bo lepo, nebo brez oblačka,
trgovec ji bo ponudil sinjemoder kos svile
in volno po znižani ceni.

Rekla bosta nekaj besed o vremenu.
Da že dolgo ni deževalo
in kako je zdaj Cedron le kalna sraga vode,
ki se vleče po izpraznjeni strugi. Kako
je vse manj rib iz Galileje. In sol
vse dražja.

Vzela bo volno,
poletje bo suho, paša slaba
in mraz drugo zimo.
Nekaj žajblja in hren, za k mesu.
Merico mandljev,
olje za praznik. In platno.

Varnost bo poostrena. Na vsakem vogalu
vojak, nadzorna točka na vsakem trgu.

Pri mestnih vratih bodo stražarji
pregledali, vzeli v roke vse,
razen platna.

Lan, ojačan s konopljo
in obeljen s koreninicami milnice.
Dvojna širina, drobno tkan, ne za prt,
temveč za dve fini srajci.

Vzela bo tkanino in naredila z njo,
kot se ji bo zdelo prav.

Ko jo bodo vnuki vprašali, kako je bilo,
se bo spominjala vsega, tudi cene za meter blaga

in vonja pomladi.

(Veronika Ditinjana)



sreda, 6. marec 2013

Naj 5 blogov (Liebster award)

Iz male kmetije so mi poslali začarano darilo: nagrado, ki jo lahko podarim naprej petim blogom! Takim, ki si zaslužijo več bralcev. Najprej je bilo veselje. Nato je bila skrb, za koga naj se odločim, ko pa so skoraj vsi blogi, ki so mi prišli na misel, nagrado že dobili. Ko sem malo razmislila, pa je nastal drug problem: "A samo pet?" Po težkih mukah sem jih imela ... 7. Še vedno dva preveč ... Potem pa je am bam pet podgan (ja, drugače ni šlo;) določil  naslednji seznam, ki sledi za obrazložitvijo, kaj nagrada Liebster sploh je:
 
And here is a little about what the award is all about:

This award was designed to be a blog award in the "pay it forward" fashion. Once you've been nominated, you award it to five blogs that you like that have fewer than 200 followers, to encourage new visitors to visit these blogs.

The rules for accepting this award are:
You need to thank the person who gave you the award and link back to their blog. Post the award onto your blog. Give the award to five bloggers who you appreciate that have fewer than 200 followers. Leave a comment on their blog letting them know that you have given them this awesome award!

Next you need to PAY IT FORWARD!

 
No, tukaj so:
 
 TASHY iz 4 is the new 2, ker je polna optimizma. Včasih začne kakšno objavo s problemom, žalostjo, prehladom, a na koncu je vedno napisano tudi, kako jo je premagala. Supermama štirih fantov in superženska. Vedno v navdih. 


MOJ KRAS IN SVET OKROG, ker ima preproste, a čudovite recepte, pa ker zna repo pripraviti tako, da je videti slastna. Da čudnih mešanic brezglutenskih mok, iz katerih ji uspevajo fine jedi, sploh ne omenjam.
MAJA iz bloga ČAS ZA KREATIVNOST, ker je vedno polna simpatičnih idej. Pa zdi se mi, da je skorajda vedno nasmejana. En kup kreativne pozitive s smislom za humor.
 Petra iz ŽIVETI USTVARJALNO, ker dela super čičke čačke celo med vožnjo, ostale stvari, ki jih naredi, pa so tako ali tako super. Vedno znova me navdušijo.

lifestylefun 049
Anita iz LIFE. STYLE. FUN, ker je samosvoja in iskrena. Simpatična punca s prav posebnim stilom. Ker je vedno nasmejana in ima rada tako modo kot življenje.

Uganka: kje že cvetijo forzicije?

Morda ste se spraševali, od kod mi forzicije na fotografijah z mini bananinimi torticami, saj je bil takrat zunaj še malo več snega, kot ga je danes. Iz njega že kuka kakšen zvonček, tudi kakšna trobentica, medtem ko so popki forzicij še trdno zaprti.



Kje že cvetijo forzicije?;)

torek, 5. marec 2013

Za občutljivost na gluten morda sploh ni kriv gluten

Find Gluten Free Brooklyn Foods
Vir.
Najprej moram povedati, da ne govorim o celiakiji ali alergiji na pšenico, temveč o vseh tistih, ki jim gluten povzroča prebavne težave, a zanje zdravniki ne odkrijejo pravega vzroka. Tudi sama sem ena izmed njih in ponavadi je naša diagnoza prevelika občutljivost na gluten ali netoleranca na gluten. Morda se to komu ne bo zdelo zanimivo, mene pa že zelo dolgo muči, kaj je vzrok, da ima naenkrat toliko ljudi težave z glutenom. 

Ears of wheat growing in a field
Vir.
Logično bi se nam zdelo, da krivec gluten, ki ga danes pojemo več, kot so ga morda pojedli ljudje včasih, a sem danes odkrila zanimiv članek, v katerem avtorica ugotavlja, da so verjetno krivi proteini ATI, ki jih je v pšenici vedno več. Zakaj? Pridelovalci gojijo pšenico, ki je bolj odporna proti škodljivcem, semena zanjo pa so križana ali celo kako drugače vzgojena v laboratorijih ter tako vsebujejo drugačne snovi, kot so jih vsebovala nekoč:


8 Reasons to Go Gluten-Free
Vir.
Tudi, če je to res, še ne pomeni, da poznamo rešitev naših težav, morda pa poznamo vzrok. Tisti, ki še nimate težav glutenom pa bi verjetno morali paziti, kakšno pšenico uživate. Če le lahko, izberite takšno, ki je zrasla iz semen starih sort. Če le lahko. Morda pomaga.

Vir.
Za vse nas, ki težave z glutenom že imamo, pa uvajam novo rubriko: OCENJEVANJE BREZGLUTENSKIH IZDELKOV. Dragi so skoraj vsi, okusni pa zelo redki, da nezdravih nadomestkov za gluten v njih sploh ne omenjam.

Kmalu.
  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...