ponedeljek, 29. april 2013

Za lepši začetek tedna #9

Pinned Image
Via Pinterest.

Tale misel pa ne potrebuje dodatnih besed, samo domišljijo. 

Imejte čim lepši teden in naj se vam uresniči čim več lepih reči, ki si jih želite!

ponedeljek, 22. april 2013

Dan zemlje ali živeti zeleno


Pinned Image
Via Pinterest.
Danes, 22. aprila, je dan zemlje. V trgovini so vsi trije kupci pred mano kupili še vrečko - to me vedno razjezi. Kot da je tako težko prinesti vrečko od doma, pa naj bo plastična ali še bolje: iz blaga. V trgovino lahko pridete tudi s košaro ali pa imate v avtu vedno zložljivo gajbico, ki jo postavite v voziček, nato pa direktno v prtljažnik. Že tako ali tako je vse zapakirano v preveč embalaže. Folije, ovitki, škatle, konzerve, vrečke, plastični lončki, tetrapaki, potem pa tako embalažo še kupujemo. Podobno je z vrečkami za smeti - kot da mora biti nova, lahko uporabite tudi kakšno staro vrečko. Že rabljeno.
 
Iz kleti ali iz garaže privlečite kolo in ga uporabljajte tudi za pot do trgovine ali službe. Če le ni predaleč in vsaj ob lepih dneh. Javni prevoz je v Sloveniji precej obupen in sploh ne poceni, zato ga žal ne morem priporočiti kot dobro alternativo. Vsekakor pa so slovenska mesta tako majhna, da se da cela prehoditi tudi peš - pa še za kondicijo in gibanje poskrbimo.
 
Pomivajte kozarce omak, marmelad itd. in jih ponovno uporabite. Lahko za domače shranke (po potrebi kupite le nove pokrovčke), lahko pa tudi za shranjevanje žebljev, vijakov ali kakšnih drugih drobnarij. Stari kuhinjski salveti s kakšnim madežom ali izprane brisače lahko postanejo krpe za brisanje ali pomivanje tal.
 
Saj verjamem, da se večini ljudi zdi vse to samoumevno, a žal še vedno ne vsem. Recimo tistim kupcem, ki sem jih omenjala v prvem odstavku. Ali vsem tistim, ki starega pralnega stroja ne peljejo na smetišče, ampak v gozd. Takšnih dejanj res ne razumem ...
 
Kljub temu pa verjamem, da bo nekoč postala ekologija nekaj vsakdanjega. Večini otrok že je, saj jih že od malih nog učimo, da se smeti ne meče po tleh in da plastenk ne mečemo med mešane odpadke. Optimistično verjamem, da nam bo uspelo. Začne se pri majhnih korakih. Pri odločitvah o tem, kaj bomo kupili in kaj ne. S čim se bomo peljali. Kaj bomo vrgli v smeti. Zemlja nam bo hvaležna.

Za lepši začetek tedna #8

Pinned Image
Via Pinterest

Vsi si želimo imeti čim lepše. Pa se pogosto nimamo. Pridejo slabi dnevi. Vstanemo z levo nogo. Z bolečo glavo. Zaspanimi očmi. Zmanjka kave. Zunaj dežuje. Čevlji nam premočijo. Slabe volje smo. Takrat se nam zdi nemogoče, da bi bil naš dan lep. Pa je tako preprosto! Začne se z nasmeškom in kapljico najljubšega parfuma. Predvsem pa z željo, da dan polepšamo tudi drugim. Potem bo tudi naše življenje lepše in bo nasmeh prišel kar sam od sebe.

Če se vam ta teden neznana punca lepo nasmehne, sem to mogoče jaz;)

sreda, 17. april 2013

Krompir z drobnjakom

Težko rečem, da je tole recept. Bolj reklama za drobnjak. Meni eno najljubših zelišč. Vsako jesen ga posadim v lonček, a se zelo kmalu posuši. Nikoli ne preživi zime. Zato pa sem toliko bolj vesela, ko pomladi spet pokuka iz zemlje. Zelen, bujen, svež. Okusen.
 
Skuhaš krompir, odcediš, preliješ z nekaj masla, čez pa posuješ nasekljan ali narezan drobnjak. Ja, jaz ga režem kar s škarjami;) Se mi zdi lažje. Pogosto ga potresem po skuti, namazani na kruh. Zelo paše tudi h kakšni smetanovi omaki za testenine. Kako pa drobnjak uporabljate vi?


ponedeljek, 15. april 2013

Za lepši začetek tedna #7

Pinned Image
Via Pinterest.

Včasih si že vnaprej predstavljamo, kako nam bo šlo kaj narobe. Že vnaprej se prepričamo, da obstaja tudi možnost, da nam spodleti. Ali pa iščemo vse mogoče izgovore, da se nečesa sploh ne lotimo. Ker nam tako ali tako ne bo uspelo. Nam res ne bo? Kaj pa, če bi vsaj poskusili?

sobota, 13. april 2013

Samo, da boste vedeli ...

... da sem še vedno živa:) Le sonce je zunaj in potem ostane manj časa za blog. Ker je treba ven občudovat trobentice in sonce. Pomesti balkon, pripraviti lončke za rože in svoj najljubši ležalnik.
Pinned Image
Via Pinterest.
Tole na sliki je zame pomlad. Naj bo tudi vaš vikend čim bolj sončen!

ponedeljek, 8. april 2013

Za lepši začetek tedna #6

Pinned Image
Via Pinterest.

Začetki tedna so vedno polni načrtov. Kaj vse moram in kaj vse bom. Najprej so tu vse obveznosti prejšnega tedna, ki so ostale na seznamu. Neobkljukane. Ker ni bilo časa. Ali še večkrat: ker ni bilo volje. Potem se vlečejo ene in iste obveznosti iz tedna v teden. Živcirajo te. Ves čas so v tvojih mislih. Čakajo nate. Ta teden se jih res lotim. Ker mi gre na živce, da mi gredo na živce nedokončane reči. Naj se končno zgodijo. Včasih je dovolj, da samo počakamo in se vse najboljše zgodi samo od sebe, včasih pa se moramo za to tudi kar precej potruditi. Ponavadi se trudimo ravno pri napačnih stvareh. Se strinjate?

sobota, 6. april 2013

Ocena brez glutena: Sparova ciabatta (free from)

Vir: spar.si

Ime izdelka: Spar free from ciabatta brez glutena (Pekovsko pecivo brez glutena)
Proizvajalec: Klasje Celje za Spar Slovenija
Količina: 2 x 110 g
Cena: 1,98 €
Sestavine: krompirjev škrob, voda, jedilno rafinirano rastlinsko olje, koruzna moka, riževa moka, gostili: modificirana celuloza in ksantan gumi, rastlinske vlaknine, sladkor, jajčni beljak, kvas, gostilo: acetiliran diškrobni fosfat, jedilna sol, maltodekstrin, konzervans kalijev sorbat, aroma, kvinojina moka za posip
Oznake: brez glutena, brez pšenice

Opis: Pri brezglutenski dieti največjo težavo predstavlja kruh - težko je najti ustrezen nadomestek zanj. Domači poskusi so včasih bolj, včasih manj uspešni, kruha pa se počasi tudi malo odvadiš. Kljub temu pa si včasih zaželiš, da bi lahko jedel nekaj podobnega kruha. Sparova znamka free from je cenovno dostopna, izdelki pa so za brezglutenske izdelke večinoma kar okusni. Ciabatta je sama po sebi malo trda, zato se jo splača malo popeči v toasterju. Še boljša je, če jo namažete s kakšnim namazom ali malo masla. Taka postane kar dober približek pravemu kruhu


OCENA (v oklepaju so zapisane možne ocene)

cena (poceni/sprejemljivo/drago/predrago): sprejemljivo-drago, ostali free from kruhi so  namreč cenejši, poleg tega pa cene ne upravičijo niti sestavine, po drugi strani pa so nekateri drugi brezglutenski kruhi dražji, s podobnimi sestavinami, a slabšega okusa.

sestavine (nekvalitetne/sprejemljive/kvalitetne/zelo kvalitetne): nekvalitetne-sprejemljive: Razumem, da je videz, okus in strukturo pravega kruha težko doseči, a  rafinirano jedilno rastlinsko olje na tretjem mestu (sestavine so vedno navedene po zaporedju vsebnosti v izdelku) me je zmotilo. Vse ostale sestavine, tudi tiste s čudnimi imeni, niso najboljše, a so sprejemljive (sem preverila).
 
okus (zanič/brez okusa/z malo okusa/sprejemljivo/okusno/zelo okusno): okusno

Ocena je seveda osebna in subjektivna, v komentarjih ali na mailu coprnije@gmail.com pa bi z veseljm prebrala tudi vaše mnenje o izdelku, pa tudi predloge, katere izdelke naj še ocenim.

četrtek, 4. april 2013

Zeleno, ki te ljubim, zeleno

Pinned Image
Via Pinterest.

Pomlad pride, ko se izpod snega prikažejo prvi zvončki, prvo zelenje. Vsako leto znova se ga razveselimo, skupaj s prvimi sončnimi žarki in toplejšimi dnevi. Pa ptiči! Vedno več jih je in vedno bolj glasni so. Veseli zelene pomladi.
Pinned Image
Via Pinterest.
Na golih vejah dreves poženejo svetlo zeleni nežni listki. Meni se to zdi tako nekaj lepega!  Ko gozd oživi in se iz rjavkasto zelene barve spremeni v poživljajočo svetlo zeleno. Pomladno zeleno.
Pinned Image
Via Pinterest.

Pomladna zelena je barva špargljev. Mladih, ki so najboljši. Podušeni ali skuhani na pari. To je tudi barva svežega graha. Barva pomladi.
Pinned Image
Via Pinterest.
Pomlad je čas regrata, čeprav je ta malo bolj temno zelene barve. Čas novega življenja in vitaminov. Zmiksanih v osvežilen smoothie za dobro jutro.
Pinned Image
Via Pinterest.
April je tudi mesec dežja, ne le pomladi. Ko so dnevi še hladni in vlažni, zato se paše zaviti v toplo prehodno jakno. Jopico. Vetrovko. Trenčkot. Zakaj ne bi bil letos pomladno zelen?
Pinned Image
Via Pinterest.

Po drugi strani pa se čez dan zelo segreje. Na kavici na sončku bomo kmalu lahko v kratkih rokavih. Sanjali o poletju in poletnih oblekicah. Recimo tej zeleni zgoraj. Lahko bi jo oblekla tudi čez kavbojke, dodam še jopico in sem pripravljena na pomlad.
Na pomlad, ki je blizu poletju. Zelena, ki se preliva v modro. Turikizna. Zasanjana in lepa barva. Kot lak na nohtih zgoraj. Za vse letne čase.
Pinned Image
Via Pinterest.
Čeprav imam najraje pomlad. Ker jo vedno komaj čakam in ker je to nov začetek. Pomlad s svojo zeleno barvo prinese srečo, ker smo jo veseli. Ker vse postane lažje, ko lahko doma brez skrbi pozabiš rokavice.
Pinned Image
Via Pinterest.

Pomladi se začne življenje seliti ven. Na travnik, vrt, na teraso, na balkon. Med zelenje. 

Pinned Image
Via Pinterest.

Zelenje je skoraj vedno tudi del šopkov. Nevtralizira ostale barve, jih uravnoteži. Šopek z malo zelenja je lepši kot tisti brez njega. Tako kot hiša, ob kateri raste drevo ali ima vsaj rože na okenskih policah.
Pinned Image
Via Pinterest.
  Zelen je tudi zeleni čaj, čeprav je ponavadi bolj bledo rumene barve. Ampak dober in tako pomirjajoč, kot je pogled na zeleno barvo. Pa še diši!
Pinned Image
Via Pinterest.

ponedeljek, 1. april 2013

Za lepši začetek tedna #5

Pinned Image
Via Pinterest.
Prvi april je praznik norcev, norčevanja in šal, zato današnji dan, ta teden in mesec začnimo s smehom. Ta nas sprosti, razelektri ozračje, zabava in polepša. S smehom je vse lažje - tako kot pravi citat - nasmejano življenje je boljše. Barva ozadja tega simpatičnega citatka pa napoveduje pomlad - zeleno, ki te ljubim zeleno, pomirjajoče, sveže, mlada špinača, šparglji, april. O vsem zelenem več v prihodnjih dneh: april bomo namreč na Coprnijah začarali v zeleno.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...