sobota, 19. januar 2013

Zgodba o rdečem laku za nohte

Bilo je nekoč, ko si si nohte lahko namazal le z rdečo. Živo rdečo. Črnega laka za nohte ni bilo, modrega tudi ne. Pa četudi bi bil, se imeti takih nohtov sploh ne bi spodobilo. 
margheittavenz:

Cool
Vir.

 Šele nekaj let kasneje so se nohti obarvali tudi s prozorno, roza in s pastelnimi barvami (tudi svetlo zeleno, modro), potem pa smo počasi prišli do vseh mogočih barv in kombinacij. 

Danes, ko obstajajo celi blogi in internetne strani, posvečene samo lakom za nohte, na katerih se na vsakih nekaj dni ali celo vsak dan pojavi nova slikica nohtov z novim lakom, se sliši skorajda nemogoče, ampak tako je bilo.

Živo rdeč lak za nohte so uporabljaje gospe na bankah, ki so imele tudi zlate prstane in rdečkaste trajne. Nam, punčkam, so se zdele sanjske. 

Mame so rdeč lak za nohte imele doma, a so ga uporabljale le občasno, za obletnice poroke, recimo. Da bi bila mama tudi gospa na banki, se mi takrat verjetno ni zdelo možno. 
Red nail art
Vir.



Kadar smo bile punčke zelo pridne, nam je mama, še večkrat pa teta, namazala mezinček z rdečo, da smo ga ponosno razkazovale v šoli. Včasih je z namazanim nohtkom v šolo prišel tudi kakšen fantek, ki ni hotel zaostajati za svojo sestrico. 

Konec prvega ali drugega razreda smo sošolke od doma prinesle denar za darilo za našo učiteljico. Čeprav smo bile še tako majhne, so nam starši očitno toliko zaupali, da smo se po pouku same napotile po nakupih. 

Ena bi kupila rožo, druga nalivko (to so jim verjetno prišepnile mame), tretjapa kaj drugega. Bilo nas je osem sošolk in vsaka je imela svoj predlog. Spomnim se, da je ena predlagala zlato verižico. Očitno smo res vse sanjale o tem, da bomo nekoč gospe na banki.

Ker je nekaj denarja še ostalo, smo kupile še rdečo šmiko. Tudi to so uporabljale gospe na bankah. Zapravile smo čisto vse, tako da niti za celofan ni ostalo in je morala darilo doma zaviti sošolkina mama.

Vse žareče smo učiteljici izročile darilo. Prepričane smo bile, da smo jo osrečile.

Niti opazile nismo, da morda ni vesela. Kaj šele, da ni imela nikoli rdeče nalakiranih nohtov, niti si jih morda ni želela imeti. Ni se ličila. Ni nosila nakita in oblačila se je bolj športno.

Takrat deklice nismo razmišljale o vsem tem, pomemben je bil le živo rdeč lak za nohte.

2 komentarja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...