sreda, 13. marec 2013

VEGANSKA LIMONINA KREMA


 
Nekaj osvežujočega ... Rumenega. Poživljajočega. Neke vrste limone curd, samo da je brez masla ali smetane. Brez jajc. 
   
Malo manj poetično bi lahko sladici preprosto rekli limonin puding;) Ne le zaradi videza (o, a si vanilijev puding skuhala?), ampak tudi zaradi nekaj žlic koruznega škroba, ki ga vsebuje. Nikakor pa se s pudingom ne more primerjati po okusu in strukturi. Vam povem, z vsako žlico limonine kreme si v mislih bližje poletju, saj je sveža in lahka. Omamna.
 
Sladica, ki ni zares sladka, čeprav je v njej tudi kar precej sladkorja. In nekaj vanilije. In ... limone, seveda. Oziroma limonin sok, ki ga zmešate z nekaj žlicami sladkorja in vanj nastrgate še vanilijev strok in limonino lupinic, če imate ekološke limone. Količine so po okusu.
 
Na sok ene limone dodate približno 4 žlice koruznega škroba. Najbolje je, da se ravnate kar po navodilih na vrečki. In če ste občutljvi na gluten, pazite, katerega izberete, ker nekateri lahko vsebujejo sledi glutena.
 
Zmešate in zakuhate v vrelo mleko, npr. riževo. Mešate, mešate. Tako preprosto, kot da bi kuhali puding, le da je boljše. In da se kuha dlje, približno 5 minut oziroma dokler se ne zgosti dovolj. Če želite bolj redko kremo, jo kuhajte manj časa.  
Potem pa - v skodelice z njo. Logično, da oplaknjene z mrzlo vodo, ker so nas tako učili že, ko smo bili tako majhni, da smo komajda videli čez pult. In ko smo le mešali sladkor in prašek za puding z mlekom, mama pa ga je nato skuhala do konca. Čas pudinga z malinovcem. Otroštvo.
 
Veliki in odrasli imamo raje malo manj sladko. Kislo-sladko. Saj veste, TISTI limonin okus. The okus poletne pite. Seveda lahko s kremo napolnite tudi krhko testo ali jo uporabite kako drugače ... Recimo takoj in z užitkom pojeste;) 

5 komentarjev:

  1. Zelo zanimivo. Jaz sem enkrat našel še malo bolj zanimiv recept, ki ga bom v kratkem objavil na svojem blogu. Boš sigurno presenečena.

    OdgovoriIzbriši
  2. Z oreščki? Namreč sem razmišljala tudi o tem, a žal nimam dovolj zmogljivega blenderja. Se bom pustila presenetiti;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole bo pa jutri prav gotovo na naši mizi kot sladica po kosilu. Mmmm

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmm, zdi se zanimivo! Okus poletja (ali pa vsaj pomladi) je trenutno "a must" :) In ker na Danskem pudinga ne najdeš za vsakim vogalom, je tole še toliko boljša ideja ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Tale limonina krema ima okus po soncu. Za sladico po kosilu, za zajtrk, malico, večerjo ali pa kar tako, vmes. Vedno paše.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...