sreda, 1. maj 2013

Blog je kot vrt



vertikalno vrtnarjenje
Slika.
Verjetno ste opazili, da objave na mojem blogu postajajo vse redkejše. Izgovor je brezvezen, a žal resničen: ni časa. Saj vem, čas si je treba vzeti, a včasih ga kljub temu zmanjka. Podobno kot z blogom je z vrtom. Čudovito je sanjati o plodovih, ki jih bomo pobirali poleti in jeseni, a vrt je treba tudi prekopavati in pleti.
Vir slike.
Med vsemi obveznostmi vsake toliko pride na vrsto tudi blog. Pride na vrsto tudi vrt. Ki smo ga prekopali in vanj vsadili nekaj zelenjave. Marsikaj bo treba še vsaditi, še posejati, zato iščem predloge. Za pridelke, ki ne zahtevajo veliko časa. Ki jih samo posadiš in nato pobereš, ko obrodijo. No, skoraj tako. Iščem ideje za rastilne, ki niso zahtevne za pridelavo. Tako kot jagode, npr. Posadiš jih in rastejo, pa še vsako leto jih je več, saj se širijo kar same od sebe. Na vsakih nekaj let jih razsadiš, pa je. 
Zelenjavni vrt
Vir slike.
Preprost za pridelovanje je tudi grah. Niti opore ne rabi nujno, saj se bo začel plaziti po tleh, če je ne bo imel.  S čimer ni nič narobe. Pa buče! Te imam zelo rada - ne le zaradi okusa, ampak tudi zaradi nezahtevnosti. Samo posadiš jih (lahko tudi na kompost) in čakaš, da zrastejo. 
Vrtnarjenje
Vir slike.
Kadar imam čas, z veseljem pišem blog. Komentorji in bralci ste kot pridelek na vrtu. Nekaj finega, kar ti polepša dan. Tudi takrat, ko nimaš časa za blog, ti prijazen odziv na tvoj prispevek lahko da novega zagona. Za to sem vam hvaležna, tako kot sem hvaležna svojemu vrtu, ki mi vsako leto daje veselje in hrano. Čeprav zanj premalo skrbim. Tako kot premalo skrbim za blog. Ga zanemarjam.
zelenjavni_vrttipitopi.jpg
Slika.
Zato iščem nasvete. Ne tistih, kako čim bolj z levo roko pisati blog, ker me to ne zanima. Objave bi bile morda tako res pogostejše, a hkrati tudi manj kvalitetne. Zanima pa me, kako s čim manj vloženega časa obdelovati vrt? Kaj in kako saditi, da v obdobjih, ko ni časa za vrt, ne bo šlo v cvet ali zgnilo? Kaj saditi in sejati, da bo letina obilna, čeprav ji bom posvetila le toliko časa, kot bom lahko - kar pa žal ne bo veliko?

Kadar imam čas, je vrt super obdelovati. Je sprostitev, užitek. Kadar pa časa ni, vrt žalostno sameva. Tako kot blog. Upam, da vas bo tale objava spodbudila k sodelovanju in mi boste dali uporabne nasvete. Praznik dela pa bom dobro izkoristila: za blog sem pravkar poskrbela, sedaj pa je čas, da poskrbim še za vrtiček.
Jesenski pridelek zelenjave
Slika.

11 komentarjev:

  1. Kadar imaš dovolj časa za pisanje, napiši več zapisov in njihovo objavo v programu določi tako, da se objavijo v prihodnosti, z določenim časovnim presledkom. Lahko tudi napišeš nekaj zapisov, ki niso aktualni, temveč tako rekoč "z brezčasno tematiko", jih shraniš v programu in samo klikneš na "Objavi", ko imaš čas in se ti zdi prav (ne vem, kako je na Blogspotu, ma Wordpress vse to omogoča)

    Poleg tega sama velikokrat objavim že objavljene zapise, ki se mi zdijo v redu (po vseh teh letih) in so kao vedno aktualni. Ker se sčasoma del bralcev bloga zamenja, bodo tudi stari zapisi nekomu novi in tako dobiš nove odzive, kar je vedno fajn.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ko sem na brzino pogledal slike in prebral zapis, sem si rekel, da ni čudno, da nimaš časa pisati blog, če pa imaš takšen vrt za obdelovat. Potem pa sem šel še enkrat čez fotke in vidim, da niso tvoje (itak si objavila linke do virov).
    Jaz na žalost tudi živim v blku, vendar pa imam vsaj malo večjo teraso, da si lahko naredim nekakšen improviziran vrtiček. Zaenkrat imam največ zelišč, buče, češnjeve paradižnike in čilije. Največ dela zahtevajo paradižniki in mogoče čiliji, z vsem drugim ni problema.
    Glede bloga pa je tako, da je fino če napišeš vsaj 1 objavo na teden, saj si ni težko najti tiste ure za zapis.

    OdgovoriIzbriši
  3. Včeraj smo sejali in sadili, danes pa dež vrt pridno zaliva in dela namesto mene, tako da upam, da nekaj pridelka bo.
    Alcessa, mogoče pa res začnem reciklirati stare zapise - le da je moj blog še šrecej mlad ...

    DB, buče gojiš na balkonu? Tega si pa ne predstavljam. Pri nas so poleg zelišč v lončkih še češnjevi paradižniki, čiliji in paprike.

    Hvala vama za nasvete in odzive - lepo je imeti blog;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Za vrt je treba imeti čas. A če boste zemljo že na začetku dobro pripravili, izbrali močne sadike in kvalitetno seme, boste kasneje zanj porabili manj časa. Kadar najdete čas, vrt zalijte s koprivami ali kamilicami, ki odganjajo škodljivce. Na vrt pa zasejte tudi zelišča z močnim vonjem, npr. ognjič. To vam bo pomagalo do boljšega pridelka.

    Veselja na vrtu vam želi
    Metka

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala, Metka. Ognjič in tangetes imam vedno na vrtu, se bom pa spomnila in kdaj zelenjavo zalila tudi s koprivami ali kamilicami.

    Uspešno vrtnarjenje želim tudi vam!

    OdgovoriIzbriši
  6. Vrtnarjenje na balkonu je lažje;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Če ima balkon streho, potem je treba vrtnine zalivati, kar predstavlja še dodatno delo. Vseeno pa hvala za nasvet;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Z nobeno rastlino ni prav dosti dela, če se na začetku dobro organiziraš. Za manj pletja in okopavanja, zalivanja, poišči pokošeno travo (tako, ki jo pred hišo pokosijo v kosilnico s košem - čimbolj brez semen) in položi okrog rastlin zastirko. Ta zadržuje vlago in plevel :)) Povsod naokrog paradižnikov posej solato - bo spet manj plevela...Saj gre. Za blog si pa le vzemi čas, te je luštno brat :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ideja s solato pod paradižnikom je super, pa tudi kakšen grmiček bazilike bomo posadili spodaj. Hvala za nasvete in pohvalo - tudi tvoj blog je prav luštno brati;)

    OdgovoriIzbriši
  10. "Z nobeno rastlino ni prav dosti dela, če se na začetku dobro organiziraš." S tem se tudi sama strinjam. Organizacija je pol dela.

    Lp, Zdenka Čepin

    OdgovoriIzbriši
  11. Ali kdo spremlja tudi http://www.merkur.si/vrt-in-okolica? Jaz dobim tukaj par nasvetov, kako vrtnariti, samo ne vem, koliko lahko zapuam (vse je skomercializirano)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...