torek, 25. november 2014

Božično žito


Božično žito Semenarna Ljubljanasemenarna.si


Poznate običaj sajenja božičnega žita oziroma pšeničke? Meni je tako lepo, ko zraste! Pomladansko deluje sredi zime. Sveže zeleno. Poživi mizo. In je lepa, stara slovenska tradicija.

malioglasi.beograd.com

Tradicionalno se božično žito seje v začetku decembra na različne praznike. Lahko že 4. decembra, ko goduje sveta Barbara, lahko pa 8. decembra na Marijin praznik. Največkrat se žito seje 13. decembra, ko je god svete Lucije. Ker božično žito kali okrog 10 dni, bo tako ravno za božič ozelenelo. Pognalo biljke. Polepšalo vaš dom.

toinono.blog.siol.net
V kakšne lončke ga boste posadili, se odločite sami. Lahko so takšni z božičnim okrasom. Z zlatimi zvezdicami. Lahko so enobarvni in svetleči. Lahko jih okrasite sami. Ali pa to prepustite otrokom. Lahko pa so tudi zelo preprosti. Glineni. Tako lepi v svoji preprostosti kot je lepo božično žito.

blic.rs

Poleg žita na mizo postavite še košarico z orehi in kakšen storžek. Pogrnite lep prt. Postavite še kakšno svečko. Ali kakšno drugo dekoracijo. Adventni venček. Nekaj vejic smrečja v vazi. Karkoli želite. In vse, kar bo vaš dom naredilo bolj topel in domač. Bolj decembrski.
toinono.blog.siol.net

Žito se posadi v zemljo ali kar na namočeno vato. Če ga boste potisnili pregloboko v zemljo, ne bo skalilo. Semena potrebujejo svetlobo. In toploto. 

vseznam.si
Ko boste sadili božično žito, ga sadite skupaj z otroki. Navdušeni bodo. Z veseljem bodo pomagali. In še bolj komaj čakali, da vzklije. Da končno nekaj pokuka iz zemlje. Nekaj zelenega. Novo življenje.
deloindom.si
Jaz sem si želela žita že novembra. Zato sem ga posadila, ampak ni vzklilo. Kot vi vedelo, da še ni december. Da je treba še počakati nekaj časa. 
pijanitvor.com
Zato bom na prvi decembrski dan postopek ponovila. In nato spet čez nekaj dni. Tako bom imela več posodic z žitom. Najlepša bo na mizi, ostale pa na okenski polici.
naxi.rs
Posadite božično žito tudi vi! December še ni tu, a bo kmalu, zato imate še nekaj dni časa, da si preskrbite seme. V vsaki semenarni ali vrtnariji ga imajo. Pa tudi v trgovinah. Prav nič drago ni, a zelo dragoceno. V sebi namreč nosi toplino doma. Svetlo pomlad. Nov začetek. Lepo simboliko. In posajeno žito zagotovo polepša prav vsak dom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...