ponedeljek, 17. december 2012

Zulejkini veganski ajdovi keksi (brez glutena in s čokolado)

Naslov sem pisala skoraj dlje časa, kot traja, da narediš piškote pa tudi pečeni so zelo hitro. Naredila sem jih že večkrat in vsakič so bili odlični. Recept sem dobila na Uglašeni kuhinji, luštnem blogu, ki ga piše Zulejka in na katerem se vedno najde kaj zanimivega . Ne vem, morda so krive tudi zelo njamsi fotke, ampak ko prebiram recepte na Uglašeni kuhinji, me vedno prime, da bi pekla, kuhala.




Recept sem malo priredila: namesto lanenih in chia semen, ki jih je uporabila Zulejka, sem dodala še eno banano. Banana veže piškote, poleg tega pa jih tudi sladka, zato sem izpustila tudi sladkor in uporabila le vanili - celo ta je bil morda malo odveč - pri nas pač nismo zelo sladkosnedi ;) Aja, pa dala sem riževo mleko, ki je slajše od sojinega - najbrž je tudi to vplivalo na okus.


Najlepše je, ko z zobmi zagrizeš v koščke čokolade v njih, zato sem seveda dala malo več čokolade :D


Keksi so odlični, nihče ne posumi, da je v njih ajdova moka, ampak so vsi prepričani, da gre za klasične čokoladne kukije, ne pa za veganske in brezglutenske kekse. Takšni 'dietni' piškoti iz trgovine vsebujejo ponavadi kup umetnih dodatkov in nadomestkov, predvsem pa niso tako dobrega okusa kot domači. Z malo truda in za približno 3 evre, kolikor so me stale sestavine, si lahko spečete največji pekač in še en manjši pekaček domačih, čokoladnih kukijev - v trgovini bi za takšno količino zagotovo dali več.

Svojo verzijo recepta objavljam, ker je malo drugačna, predvsem pa zato, da si jo shranim in ne pozabim. Najprej zmešamo moko, vanili, pecilni in sol, dodamo pretlačeni banani, zmešani z nekaj žlicami mleka. Masi prilijemo malo ohlajeno in stopljeno kokosovo maščobo, nato pa vanjo vmešamo še nasekljane koščke čokolade. Moja masa je bila precej tekoča, zato sem kekse kar z žlico nadevala na pekač, medtem ko jih je Zulejka oblikovala in so zato videti precej drugačni, čeprav gre za isto stvar ;) No, ja krive so tudi moje fotke, narejene pri slabi svetlobi na Miklavžev večer - jih bom za božič še enkrat spekla in upam, da tudi malo bolje pofotkala - sicer si jih pa poglejte pri Zulejki, ane;)

3 komentarji:

  1. Uglašena kuhinja je fajn, ja - sem že tam videla tele ajdove kekse. Skrajni čas, da jih sprobam!

    :)

    OdgovoriIzbriši
  2. O, šele zdaj vidim! V čast mi je (dvojni priklon) ;) in v veselje, da so ti všeč pa da si mal eksperimentirala po svoje, to se (skoraj) vedno obrestuje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Fajn blog je pač fajn blog, ne glede na to, kolikokrat ga pohvališ, hehe, čeprav mislim, da mu bom vsekakor še kdaj izkazala čast;) Imam namreč še precej receptov zacahnanih, ki jih je treba pod nujno sprobat - hvala, da me (nas) navdihuješ!:)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...