ponedeljek, 22. april 2013

Dan zemlje ali živeti zeleno


Pinned Image
Via Pinterest.
Danes, 22. aprila, je dan zemlje. V trgovini so vsi trije kupci pred mano kupili še vrečko - to me vedno razjezi. Kot da je tako težko prinesti vrečko od doma, pa naj bo plastična ali še bolje: iz blaga. V trgovino lahko pridete tudi s košaro ali pa imate v avtu vedno zložljivo gajbico, ki jo postavite v voziček, nato pa direktno v prtljažnik. Že tako ali tako je vse zapakirano v preveč embalaže. Folije, ovitki, škatle, konzerve, vrečke, plastični lončki, tetrapaki, potem pa tako embalažo še kupujemo. Podobno je z vrečkami za smeti - kot da mora biti nova, lahko uporabite tudi kakšno staro vrečko. Že rabljeno.
 
Iz kleti ali iz garaže privlečite kolo in ga uporabljajte tudi za pot do trgovine ali službe. Če le ni predaleč in vsaj ob lepih dneh. Javni prevoz je v Sloveniji precej obupen in sploh ne poceni, zato ga žal ne morem priporočiti kot dobro alternativo. Vsekakor pa so slovenska mesta tako majhna, da se da cela prehoditi tudi peš - pa še za kondicijo in gibanje poskrbimo.
 
Pomivajte kozarce omak, marmelad itd. in jih ponovno uporabite. Lahko za domače shranke (po potrebi kupite le nove pokrovčke), lahko pa tudi za shranjevanje žebljev, vijakov ali kakšnih drugih drobnarij. Stari kuhinjski salveti s kakšnim madežom ali izprane brisače lahko postanejo krpe za brisanje ali pomivanje tal.
 
Saj verjamem, da se večini ljudi zdi vse to samoumevno, a žal še vedno ne vsem. Recimo tistim kupcem, ki sem jih omenjala v prvem odstavku. Ali vsem tistim, ki starega pralnega stroja ne peljejo na smetišče, ampak v gozd. Takšnih dejanj res ne razumem ...
 
Kljub temu pa verjamem, da bo nekoč postala ekologija nekaj vsakdanjega. Večini otrok že je, saj jih že od malih nog učimo, da se smeti ne meče po tleh in da plastenk ne mečemo med mešane odpadke. Optimistično verjamem, da nam bo uspelo. Začne se pri majhnih korakih. Pri odločitvah o tem, kaj bomo kupili in kaj ne. S čim se bomo peljali. Kaj bomo vrgli v smeti. Zemlja nam bo hvaležna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...