Bučni pire pri nas naredimo takrat, kadar se lotimo kakšne velike buče, ki jo ne moremo porabiti vse naenkrat, kot sem že omenjala v objavi o zimskih bučah. Muškate buče so zares velikanske, ponavadi tudi precej trde, zato se je treba precej potruditi, da z nožem pridemo od vrha buče vse do dna oziroma bučo prerežemo. Čaka nas še rezanje na kose in potem še na vedno manjše koščke - precej dela, skratka.
Koščke buče lahko samo malo podušimo, lahko pa jih prej prepražimo na olju, da se malo zapečejo in dobijo nekaj več okusa, nato pa jih zalijemo z malo vode in pokuhamo do mehkega. Soli in ostalih začimb zato pred zmrzovanjem ne dodajamo, saj jih bomo dodali, ko bomo pire uporabili. Ko se malo ohladijo, jih zmiksamo, nafilamo v posodice in spravimo v skrinjo.
Uporabljamo jih predvsem za juhice in razne čorbice oz. curryje ter za sladice. Letos smo prvič sadili muškatne buče, zato še nimamo preverjenih receptov za njihovo uporabo. Poznate kakšnega zanimivega?
Ni komentarjev:
Objavite komentar