nedelja, 17. februar 2013

Kruh prijateljstva je rešitev uganke

Dovolj sem vas namučila z uganko, zato je čas, da povem, kaj sta mi v kozarcu za vlaganje prinesla indijanka in njen bratec medvedek: kepo pocastega testa! Z navodili za uporabo in pripravo, seveda, ki naj bi trajala kar cel teden: vsak dan naj bi testu postopoma dodal kako sestavino ali ga samo premešal, na koncu pa bi iz njega nastal kruh prijateljstva. Morda ga poznate po imenu amiški ali ameriški kruh, saj naj bi bili ameriški amiši tisti, ki tak kruh tradicionalno pečejo (ne vem, nisem preverjala).
 
Kruh prijateljstva najbolj paše h kakavu.
Še preden dodaš končne, pokvarjive sestavine (npr. jajca), naj bi testo razdelil na štiri dele in tri podaril naprej, kar naj bi prineslo srečo družini.
 
Pri nas je bilo malo drugače ... Ker smo na pustni torek že zdavnaj pojedli vse presne figove kolačke pa tudi tetine krofe in krhke flancate moje mame, smo se po hitrem družinskem sestanku odločili, da bomo postopek peke skrajšali in družino osrečili kar takoj. Pekla sem jaz, drugi so ga pa z veseljem jedli;)
 
OSNOVA - testo sem dobila, zato ne vem, iz česa je bilo narejeno. Na internetu sem našla dve varianti: eno s kvasom, drugo pa brez - ta se mi zdi bolj zanimiva, saj reakcija med sestavinami, ki jih hkranimo na toplem sproži nastanek naravnega kvasa. O tem si lahko preberete tudi tule (Postopek III). Očitno je za nastanek kvasa dovolj zmes moke in vode, po receptu za kruh prijateljstva pa zmešaš:
 
1 skodelica moke
1 skodelice mleka
1 skodelica sladkorja
 
Daš v skledo, pokriješ s krpo in vsak dan pomešaš: da nastane kvas naj bi trajalo od 3-5 dni (odvisno od recepta): takrat ga lahko uporabiš ali pa mu zopet dodaš skodelico vsake sestavine, da kvasovke ohraniš pri življenju. V navodilih je izrecno pisalo, da mase ne smemo hraniti v hladilniku: po navodilih na internetu (Shranjevanje), to ne drži - saj nenazadnje tudi kvas, ki ga kupimo v trgovini, damo v hladilnik? Podobno je z leseno kuhalnico, s katero naj bi mešal testo: bojda je ta potrebna le pri kefirjevih zrncih, medtem ko na kvasovke izbira žlice za mešanje ne vpliva. Pomembna pa je izbira sklede, ki mora biti steklena ali porcelanasta.
 
RECEPT - najprej točno prepisan z lista, ki je bil priložen kozarcu (samo nešteto nepotrebnih vejic sem izbrisala:)
 
Malo ga že manjka ...
Smo ga morali sestaviti skupaj za slikanje;)
Narejenemu ali dobljenemu testu v
 
PONEDELJEK dodaj 250g sladkorja. NE MEŠAJ!

TOREK 250ml mleka (prekuhano in ohlajeno). NE MEŠAJ!

SREDO 250g moke. NE MEŠAJ!
 
ČETRTEK vse premešaj.

PETEK: zopet dodaj 250 g sladkorja in moke ter 250 ml mleka. Premešaj. Razdeli na štiri enake dele, enega obdržiš, ostale tri razdeli med prijatelje in jim prepiši recept.

SOBOTA: dodaj
250g moke
½ žlice soli
½ pecilnega praška
3 jajca
1 vanilijev sladkor
250ml olja
1 žlica orehov
3 pesti rozin
½ žlice cimeta
½ tablice jedilne čokolade

Peci 30 minut pri 180°C, preveri z zobotrebcem in po potrebi peci še nekaj minut.
 
MOJ RECEPT - za takojšnjo uporabo sem osnovnemu testu dodala:
500 g moke
200 g sladkorja (pol kile se mi je zdelo malo preveč)
½ litra mleka (riževega, drugega nismo imeli;)
250ml olja
3 jajca (nič stepena)
1 vanilijev sladkor, ½ pecilnega praška
½ žlice soli, ½ žlice cimeta žlico mletih lešnikov
1 nasekljano malo tablico temne čokolade (100 g)
drobno narezane suhe fige (ne maramo rozin)

Peklo se je približno 40 minut na 180 stopinj v modelu za potico. Sama kruha prijateljstva nisem jedla, drugi pa so rekli, da je dober, le malo presladek - domnevam, da zaradi suhih fig in čokolade - ampak to smo mi, ki smo orto nesladkosnedi, zato se ne zanašajte na naš okus. Lahko pa se zanesete na nasvet, da je kruh najboljši, ko ga za zajtrk ali malico namakaš v topel kakav (pri nas brez mace in, logično, brez sladkorja) - družina je bila srečna, kavč pa poln drobtin ...

7 komentarjev:

  1. Hmmm. jaz ga ima tudi cel teden v shrambi, sem čisto pozabila nanj :(

    OdgovoriIzbriši
  2. Zgleda okusno, bo treba probat. Hvala za ideje :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tina, za testo ne vem, koliko časa zdrži, če imaš pa že pečen kruh, naj bi pa zdržal in ostal okusen kar dolgo - morda celo en teden - vem, ne, ga je prehitro zmanjkalo ;)

    Martin Krpan, če boš probal speči kruh, pa poskusi. Predvsem me zanima, kako se obnese domača osnova iz domačega kvasa - morda se je lotim celo sama.

    Pa hvala obema za obisk.

    OdgovoriIzbriši
  4. Eh, prehitri prsti in tiskarski škratje ...

    Martin Krpan, hotela sem ti napisati, da če boš pekel kruh, sporoči

    ker poskusil ga v tem primeru tako ali tako boš, hehe

    ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Midva sva pa to zadevo dobila kot vatikanski kruh :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja, tudi tako se mu reče, ampak mi je od vseh imen še najmanj všeč :) Okus je pa tako ali tako enak, anede, hehe

    OdgovoriIzbriši
  7. Aja, Kandela: čudovito prenovljen blog!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...