ponedeljek, 18. februar 2013

Zimske buče

V naši shrambi ... Ne, pravzaprav, nimamo shrambe, imamo pa dovolj velik in dovolj hladen hodnik, na katerem pod mizi hranimo gajbico krompirja in gajbico jabolk, na vidnem mestu pa tudi košaro z zimskimi bučami, ki jih razporedimo tudi po stopnicah in damo na kakšno poličko, saj so res lepe.
Včasih tuhtam, kaj naj pa danes skuham za kosilo, potem pa zagledam oranžno lepotičko na hodniku ter se odločam samo še med juhico, curryjem (tegale tajskega z rakci od Culinary journey by me imamo pri nas zelo radi) ali pa med tem, da bi bučo enostavno malo podušila ali jo narezano na kose in z začimbami zapekla v pečici. Obožujemo jih!
Zimske buče so super, ker se na hladnem in suhem mestu ohranijo vse do pomladi - tale kupček na sliki nam jih je še ostal - ena muškatna in nekaj manjših hokaidk. Ne le manjših od muškatne buče, ki je res prava velikanka (in grozno težka), ampak so res bolj majcene, zato ponavadi za eno kosilo uporabimo vsaj dve.
Drugače pa je pri muškatni buči: ko se je lotim, jo jemo nekaj dni, nekaj jo predelamo v kakšno sladico, nekaj pa jo v obliki bučnega pireja shranim v hladilniku.
Do konca februarja bo na temle blogu marsikaj bučnega. In oranžnega, se ve;)
Da pa bomo drugo leto še malo bolje založeni z zimskimi bučami, bi bila zelo vesela vaših predlogov: katere zimske buče se poleg hokaidk in muškatnih še splača gojiti? Katere zimske buče pa se vam zdijo najokusnejše?
Mi imamo najraje hokaido buče, medtem ko muškatne šele odkrivamo, zato bom vesela tudi kakšnega dobrega recepta, kaj vse se da pripraviti iz njih.
Naj bo bučno in oranžno!

6 komentarjev:

  1. Hokaidke so zame zakon. Lahko bi jih jedla še in še. Jih pa žal nikjer več ne dobim:-(

    OdgovoriIzbriši
  2. Če bi bila kje bližje doma, bi ti kakšno podarila ... A vrt imate? Ker ti lahko pošljem nekaj naših domačih semen - rastejo kar same, samo v zemljo jih je treba dati, tako da z njimi praktično ni nobenega dela ... Veselja pa veliko;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Obstaja veliko sort zimskih buč. Poleg buč hokaido so najboljše prav tiste iz družine muškatnih buč. Ena od njih je musquee de provence, ki je vidna tudi na vaših fotografijah. Je odličnega, precej sladkega okusa, še boljša pa je maslena buča iz iste družine. Slednja je podolgovate, hruškaste oblike in se uporablja predvsem za sladico. Na hladnem zdrži do pomladi, zato bi vam jo priporočila za setev.

    Lep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jaz bi bila zelo vesela, če bi lahko dobila kakšno seme teh tvojih čudovitih domačih buč :-)) Ti lahko pošljem naslov?

    OdgovoriIzbriši
  5. Lahko, seveda: na coprnije@gmail.com

    Dobro je treba deliti;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Metki pa hvala - bomo letos poskusno posadili tudi maslene buče - če bomo kje dobili seme.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...