petek, 1. marec 2013

Iz oranžne v ...


Pinned Image
Via Pintarest.


Iz febraurja v marec, iz oranžne v ... rumeno! Meni se to zdi logično nadaljevanje, saj sta si barvi sorodni. Če oranžni odvzamemo rdečo, dobimo rumeno. Iz oranžne v rumeno kot logično nadaljevanje vsega tistega, kar nam je bilo všeč februarja. Kar je bilo všeč meni in kar je bilo všeč vam. V rumeno.
Via Pintarest.
Žarečo barvo, ki prinaša veselje, optimizem in sončne dni. Mar ni to tisto, kar si želimo? Kot pravi Ruth iz bloga (ne)smisel "rumena nikakor ni barva zavisti. Je barva pomladi, barva sonca, tulipanov, še prej pa narcis in trobentic. Zaželela sem si sprememb. Razmišljam o škarjah v laseh in luknji v septumu. Rumenem dežnem plašču, rumenih balerinkah in pre-pre-pre-pre-dragemu puloverju iz bombaža." Podobno razmišljam tudi sama. Rumena je namreč tudi zame barva sprememb. Škarij in sonca. Nečesa, kar obeta, kar še bo. Barva prihodnosti. Svetle prihodnosti.
Pinned Image
Via Pintarest.

Rumena je tudi barva idealov, tistega, kar si želimo, da se nekoč uresniči. Barva smisla. Obetov. Dinamična barva, ki prinaša novo. Drugačno. Ampak zame vedno pozitivno, rumeno ne more biti žalostno, ker je igriva barva, barva otroštva, nagajivosti. Barva mojega prvega smučarskega pajaca, za katerega nimam pojma, kje, niti ga ni na nobeni fotografiji. Le vsi se ga spominjamo, saj je bil vsem všeč.
Pinned Image
Via Pintarest.
Rumena je tudi srečna barva, lahkotna, polna energije, predvsem pa živahna. Barva poletja in prav zato pravšnja za mesec marec, ko na pragu pomladi, čakamo, da končno pride. Z rumeno kapo, šalom ali rokavicami. Z rumenimi volnenimi nogavicami.
Pinned Image
Via Pintarest.
 Rumena je tudi barva hvaležnosti in prijateljstva, zato se z njo simbolilično zahvaljujem vsem prijateljem tega bloga. Vsem, ki berete in ki so vam Coprnije všeč. Naj bo tudi vaš marec rumen, vesel, topel. Tak, kakršnega vam bodo skušale pričarati Coprnije. Čim bolj tak.
Kljub temu da naj bi rumena vzpodbujala in nam dajala energijo, pa hkrati pomirjujoče deluje na naš živčni sistem. Tak učinek naj bi imelo celo rumeno sadje - ananas, limone, predvsem pa banane. Rumena je tudi barva zadovoljstva, zato to, da pomirja, sploh ni nič čudnega. Kadar smo zadovoljni, smo tudi pomirjeni - tako s sabo, kot s svetom okoli sebe. Kajneda, da je res.
Pinned Image
Via Pintarest.
Mar ni rumena ena čudovita barva? Jaz ob rumeni takoj pomislim na smileya, rumenega, nasmejanega, veselega. Duhovitega, s humorjem. Pa tudi nekaj naklonjenega. Barva nasmeška, barva smeha. Preprosto takega :D ali takega :)
Rumena naj bi privlačila idealiste in intelektualce. Po eni strani je zasanjana, po drugi jasna, pregledna, barva resnice. Rumena ni barva realnosti, je pa barva ustvarjalnosti, saj ustvarjamo tako, da naredimo novo. Drugačno. Lepše. Bolj rumeno. Z njo lahko obarvamo tudi realnost. Si z rumeno popestrimo vsakdan. Ga naredimo veseljšega in to veselje delimo tudi z drugimi. Rumena je namreč tudi barva družabnosti in odprtosti. Povezovanja.
Vir.
Zato bom marca sanjala o rumeni. O rumenih škornjih za dež in rumenem dežniku. Tak je tudi v pravljici Moj dežnik je lahko balon Ele Peroci, ki ga je v rumeno pobarvala ilustratorka Marlenka Stupica. Rumena je tudi pravljična barva.
Pinned Image
Via Pintarest.

Ali ste v kakšni trgovini videli rumen dežnik? Proti snegu, dežju in slabi volji. Proti virusom bodo pomagale pa močno rumene limone, v katere se je ujelo sredozemsko sonce. Tam nekje, v topli Grčiji. Topli kot je topla rumena barva. Nič čudnega, da je bila že za Maje rumena barva juga. Barva toplega juga. Da nas pogreje in greje do pomladi, do prvih močnejših sončnih žarkov. Naj bo rumeno!

5 komentarjev:

  1. Kako lepo pozitivno napisano. Tudi jaz prevelikokrat pozabim na rumeno... In dejansko sem zdaj ugotovila, kako bi mojemu sivemu zimskemu plašču pasalo kaj rumena. Mogoče pa naslednjo leto. Zdaj pa bom rumeno dodala spomladanskim oblačilom. (:

    OdgovoriIzbriši
  2. Jeeeeej! Kaka optimistična objava! Meni se tudi rumena zadnje čase mota po glavi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ej, kako simpatičen rumen zapis :) Pa še zunaj je sonček! Smo ga pricoprali kaj?

    OdgovoriIzbriši
  4. No, a vidite, kup pozitivnih komentarjev samih finih punc in sonček zunaj - dokaz, da rumena že deluje;)

    Polepšale ste mi dan - hvala vam za komentarje, Ruth tebi pa tudi za navdih - ni bilo prvič in na tvojem blogu mi neskočno manjka le možnost komentiranja - vse ostalo je prfekt.

    Lep, čim bolj rumen vikend!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...