torek, 5. marec 2013

Za občutljivost na gluten morda sploh ni kriv gluten

Find Gluten Free Brooklyn Foods
Vir.
Najprej moram povedati, da ne govorim o celiakiji ali alergiji na pšenico, temveč o vseh tistih, ki jim gluten povzroča prebavne težave, a zanje zdravniki ne odkrijejo pravega vzroka. Tudi sama sem ena izmed njih in ponavadi je naša diagnoza prevelika občutljivost na gluten ali netoleranca na gluten. Morda se to komu ne bo zdelo zanimivo, mene pa že zelo dolgo muči, kaj je vzrok, da ima naenkrat toliko ljudi težave z glutenom. 

Ears of wheat growing in a field
Vir.
Logično bi se nam zdelo, da krivec gluten, ki ga danes pojemo več, kot so ga morda pojedli ljudje včasih, a sem danes odkrila zanimiv članek, v katerem avtorica ugotavlja, da so verjetno krivi proteini ATI, ki jih je v pšenici vedno več. Zakaj? Pridelovalci gojijo pšenico, ki je bolj odporna proti škodljivcem, semena zanjo pa so križana ali celo kako drugače vzgojena v laboratorijih ter tako vsebujejo drugačne snovi, kot so jih vsebovala nekoč:


8 Reasons to Go Gluten-Free
Vir.
Tudi, če je to res, še ne pomeni, da poznamo rešitev naših težav, morda pa poznamo vzrok. Tisti, ki še nimate težav glutenom pa bi verjetno morali paziti, kakšno pšenico uživate. Če le lahko, izberite takšno, ki je zrasla iz semen starih sort. Če le lahko. Morda pomaga.

Vir.
Za vse nas, ki težave z glutenom že imamo, pa uvajam novo rubriko: OCENJEVANJE BREZGLUTENSKIH IZDELKOV. Dragi so skoraj vsi, okusni pa zelo redki, da nezdravih nadomestkov za gluten v njih sploh ne omenjam.

Kmalu.
  

4 komentarji:

  1. No, se že veselim te rubrike. Mimogrede, opazila sem, da si v Zulejkinih čokoladnih kukijih uporabila Žitovo ajdovo moko, Gorenjkino temno čokolado, ki sta izdelka, kontaminirana z glutenom. Za pecilni prašek in vanilijev sladkor nisem čisto prepričana, ampak tudi tam se lahko ta hudir skriva...

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz sem že skoraj 2 leti na brezglutenski dieti, in moram rečti, da nič ne pogrešam "normalne" hrane =)
    http://cherryfashion-k.blogspot.com/

    xx
    K.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za komentarje.

    Tudi sama sem že skoraj 2 leti na brezglutenski dieti in tudi meni prav nič ne manjka:)

    Vem, da so izdelki, na katerih izrecno ne piše Gluten free ali Ne vsebuje glutena, lahko kontaminirani z njim v procesu predelave, pakiranja itd., a jih vseeno občasno uporabljam. Za Žitovo ajdovo moko ne bi dala roke v ogenj, da mi kdaj ne povzroča težav, medtem ko Gorenjkino temno čokolado zelo pogosto jem, a je očitno v njej tako malo glutena, da ne vpliva name. Sem pa hvaležna za opozorilo, saj se gluten pogosto skriva tam, kjer ga najmanj pričakuješ.

    V novi rubriki bom ocenjevala le izdelke, ki so potrjeno brez glutena. Prvi ocenjevani izdelek bodo brezglutenski krekerji, ki jih pravkar meljem, hehe

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...